Elektromagnetisme

En elektromagnet er egentlig bare en ledning, hvor der løber jævnstrøm igennem. Rundt om ledningen vil der dannes et magnetfelt. Feltlinierne vil ligge i cirkler rundt om ledningen.

Der er 3 ting der har betydning for en elektromagnets styrke.
1) Tit er ledningen viklet rundt om en jernkerne. Det gør den stærkere.
2) Jo flere vindinger elektromagneten har, jo stærkere er den. Vindinger er det antal gange som ledningen er viklet rundt om jernkernen.
3) Den kan også gøres stærkere ved at lade mere strøm løbe igennem ledningen.

En elektromagnets styrke afhænger af den totale strøm rundt om jernkernen.
Den totale strøm = Antal vindinger * ampere

Eks. 1:     2A * 400 vindinger = 800 amperevindinger
Eks. 2:     3A * 200 vindinger = 600 amperevindinger
Eksempel 1 er den stærkeste elektromagnet.


H. C. Ørsted 
Helt op til starten af 1800-tallet troede man at elektricitet og magnetisme var to dele af fysikken som ikke havde noget med hinanden at gøre.
Men med den danske fysiker, H. C. ørsteds opdagelse, fandt man ud af at elektricitet og magnetisme har en hel del med hinanden at gøre. Ørsted opdagede at når han tændte for strømmen i en ledning, gav et kompas, han havde i nærheden af ledningen, et udslag. Strømmen kan altså skabe et magnetfelt rundt om en ledning, som påvirker kompasset.


Ligesom en stangmagnet har en elektromagnet en syd- og nordpol. Egentlig har en elektromagnet de samme egenskaber som en permanent magnet. Den kan tiltrække de samme materialer, og frastøder/tiltrækker andre magneter. Det eneste der er anderledes er at man kan slukke for den. En elektromagnet holder op med at være magnetisk når der ikke løber strøm igennem den.

U-elektromagnet
Man kan lave en magnetkran, eller en U-elektromagnet med to poler. For at den bliver stærkest
skal den have forskellige poler i de to ender. Så dannes der nemlig en magnetisk forbindelse mellem de to poler. Og den vil blive betydelig meget stærkere end en elektromagnet med to ens poler, da der ingen forbindelse er der.
I princippet bare enderne af 2 stangmagneter som ikke høre sammen.
For at finde ud af hvilken pol det er, kan man bruge gribereglen (beskrevet i "Magnetisme"), det fungere præcis på samme måde med en U-elektromagnet, som med 2 helt almindelige elektromagneter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar