22. sep. 2014

Elektromagnetisme

Forsøg #10+11
Magnetiser og afmagnetiser en kompasnål 

I disse 2 forsøg skulle vi magnetiserer en kompasnål med jævnstrøm, og afmagnetiserer den igen med vekselstrøm.

Jeg startede med at magnetisere den ved at føre den igennem spolen (med 400 vindinger) flere gange for at ensrette "småmagneterne", så den bliver magnetisk.

Forsøgsdesign:
























For at afmagnetisere kompasnålen, gjorde jeg præcis det samme, jeg sendte bare vekselstrøm i gennem den, i stedet for jævnstrøm.

Resultat og konklusion:
Jeg fik magnetiseret kompasnålen men jævnstrøm, og afmagnetiseret den igen med vekselstrøm. Jævnstrøm ensretter alle "småmagneterne" i magneten, og derfor bliver den magnetisk. Vekselstrøm skifter strømmen retning 100 gange i sekundet. Så hvis man tager kompasnålen ud mens der stadig er strøm i spolen vil alle småmagneterne ligge i forskellige retninger, og den ikke være magnetisk, men hvis man slukker strømmen inden vil den blive magnetisk, det kan man se mere om i forsøg nummer 9.



Forsøg #9
Magnetiser kompasnål ved hjælp af vekselstrøm, hvilke poler dannes der?

I dette forsøg skulle vi magnetiserer en kompasnål med vekselstrøm 50 gange. Dette gøres ved at ligge kompasnålen i spolen, tænde for strømmen et øjeblik, mens strømmen er tændt skifter den retning 100 gange i sekundet. Det gør polerne derfor også. Det er vigtigt at strømmen er slukket mens kompasnålen er inde i spolen, ellers vil den bare blive afmagnetiseret, ligesom forsøget ovenover.

Forsøgsdesign:






















Vi skulle skulle gentage den proces (som vi laver i videoen) 50 gange, for at se hvor mange gange den sorte ende blev enten sydpol eller nordpol. Man kan sige at det egentlig er helt tilfældig, da polerne skifter så hurtigt, så derfor regnede vi med at den sorte ende blev ca. 25 gange sydpol og 25 gange nordpol.

Resultat og konklusion:
Den sorte ende, som normalt er nordpol, og som jeg fokuserede på blev overraskende 32 gange til en nordpol og kun 18 gange til en sydpol. Det er lidt mærkeligt, men det bekræfter bare at det er helt tilfældigt hvilken pol der ender hvor.
Min konklusion er at hvis man kun magnetiserede kompasnålen en gang vil der være 50% chance for en nordpol og 50% for en sydpol. Men hvis man magnetiserer den mange gange som vi gjorde, kan det i princippet godt ske at polerne ender samme sted hver eneste gang. Sandsynligheden for det er selvfølgelig ikke særlig stor.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar